снимка: , УикипедияМарс 2 е автоматична космическа сонда от програма Марс,

...
снимка: , УикипедияМарс 2 е автоматична космическа сонда от програма Марс,
Коментари Харесай

На този ден в историята: Изстреляна е Марс 2

снимка: , Уикипедия

Марс 2 е автоматизирана галактическа сонда от стратегия Марс, серия от автоматизирани орбитални апарати и спускаеми модули, изстреляни от Съветския съюз през 70-те години на 20 век. Мисиите Марс 2 и Марс 3 съдържат идентични галактически апарати, всеки с орбитален уред и прикован спускаем модул. Изстреляни са с ракета Протон К с ускорителен блок - Блок Д. Спускаемият модул на Марс 2 става първият обект с човешки генезис на повърхността на Марс.

Основните цели на орбиталния уред са снимане на марсианската повърхнина и облаци, установяване на температурата на Марс, проучване на топографията и чертите на повърхността, премерване свойствата на атмосферата, наблюдаване на слънчевия вятър и междупланетното и марсианското магнитно поле, както и предаване на информацията, постъпваща от спускаемия модул към Земята.

По случайност релативно мощна прашна стихия на Марс оказва неподходящо въздействие върху задачата. Когато на 14 ноември 1971 година Маринър 9 влиза в орбита към Марс, единствено две седмици преди Марс 2 и Марс 3, учените са сюрпризирани да видят по този начин плътна марсианската атмосфера, „ тога от прахуляк ширеща се върху планетата, най-голямата следена стихия “. Повърхността на планетата е била напълно закрита. Поради неспособност за препрограмиране на бордовите компютри, Марс 2 и 3 освобождават спускаемите си модули незабавно и орбиталните им апарати употребяват забележителна част от ресурсите си за снимане на фотоси само с прашни облаци вместо картографиране на повърхността, както е било планувано.

Марс 2 изпраща информация покриваща интервала декември 1971 година до март 1972 година, макар че предаванията не престават до август. Обявено е че Марс 2 и Марс 3 са изпълнявали своите задачи до 22 август 1972 г, и са създали 362 обиколки към Марс. Изпратени са общо 60 фотоси. На тях се виждат планини с височина до 22 км, атомен водород и О2 в горната атмосфера, температури на повърхността в диапазон -110 °C до +13 °C, атмосферно налягане от порядъка на 0,55 до 0,6 kPa, наличие на водни изпарения в атмосферата към 5 000 пъти по-малко от наличието им в атмосферата на Земята, йоносфера започваща от височина от 80 до 110 км и облаци от прашните стихии издигащи се на 7 км  в атмосферата. Получената информация и фотоси вършат допустимо основаването на релефни карти и дават информация за марсианската гравитация и магнитно поле. Орбиталният уред остава в орбита към Марс.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР